Porównanie Gorenje K5352SH vs Amica 58GET2.43HZpTaDFAi(Xsx)

Gorenje K5352SH
Gorenje K5352SH
Amica 58GET2.43HZpTaDFAi(Xsx)
Amica 58GET2.43HZpTaDFAi(Xsx)
Cena wyprzedane od1 299,99
Ocena
4,1
12 opinii
4,08 5 0 (4,1)
4,6
11 opinii
4,55 5 0 (4,6)
Wybrane oferty

Dane podstawowe

Marka Gorenje Amica
Klasa energetyczna A A
Rodzaj frontu Tradycyjny Nowoczesny
Chłodne drzwi Tak Tak
Wyświetlacz Tak Nie
Zegar Tak -
Timer Tak -
Zastosowane technologie StayWarm, Compact Door, AquaClean, HomeMADE, IconLED -

Płyta grzewcza

Liczba pól grzejnych 4 4
Ruszt Emaliowany -
Sterowanie Pokrętła Pokrętła
Zapalarka gazu Tak Tak

Piekarnik

Pojemność piekarnika 70 l 65 l
Liczba funkcji piekarnika 11 8
Grill Posiada Posiada
Termoobieg Tak -
Prowadnice Wytłaczane -
Rożen Nie -
Termosonda Nie -
Wnętrze piekarnika Emalia Emalia łatwoczyszcząca

Bezpieczeństwo

Ochrona przeciwpyłowa Tak Tak

Parametry fizyczne

Szerokość [cm] 50 50
Kolor Srebrne Srebrne

Rodzaj piekarnika Elektryczny Elektryczny
Rodzaj prowadnic w piekarniku Teleskopowe Drabinkowe
Konstrukcja Szuflada Szuflada
Funkcje Termoobieg Termoobieg, Grill
Model K5352SH 58GET2.43HZPTADAIF(XSX)

Cechy Produktów

łatwość czyszczenia
łatwość obsługi
funkcjonalność
jakość wykończenia
wyposażenie
klasa energetyczna

Opinie

Opinie kupujących
  • c...0 Ocena: 5/5
    Mam dopiero jeden dzień ale wart swojej ceny czytaj więcej
  • r...6 Ocena: 5/5
    Prosta intuicyjna kuchenka czytaj więcej
  • s...y Ocena: 5/5
    Produkt dobry ,działa bez zarzutu.Polecam czytaj więcej
  • Użytkownik Ceneo Ocena: 5/5
    Kuchenka prosta w obsłudze, 100% zadowolenia i pyszne kurczczki z różna. czytaj więcej
  • marek Ocena: 5/5
    ładny wygląd i cena produkty czytaj więcej
  • Anonimowy Ocena: 5/5
    Dobra cena, dużo funkcji, ładnie wygląda. czytaj więcej

Podsumowanie

Liczba punktów 7/9 7/9
Wybrane oferty

Opis pojęć użytych w porównaniu

Klasa energetyczna

Klasa energetyczna - wskazuje na poziom zużycia energii podczas pracy. Zgodnie ze standardami UE kuchenki gazowo-elektryczne klasyfikuje się od najbardziej oszczędnej A++ do najmniej E.

Rodzaj frontu

Rodzaj frontu w kuchenkach odnosi się do wykończenia drzwi i szafek. To może być front gładki, frezowany, foliowany, czy lakierowany. Wybór zależy od estetyki i stylu kuchni. Różne rodzaje frontów wpływają na wygląd i trwałość mebli kuchennych.

Chłodne drzwi

Chłodne drzwi to jedna z dodatkowych funkcji kuchenek gazowo-elektrycznych. Jest to zabezpieczenie przed poparzeniem. Podczas pracy piekarnika, drzwi i obudowa urządzenia nie nagrzewają się tak bardzo, by mogły stworzyć niebezpieczeństwo dla domowników. Taka funkcja jest tym bardziej potrzebna, jeśli w domu są małe dzieci lub zwierzęta. Chłodne drzwi pozwalają również zmniejszyć zużycie prądu, który nie jest wykorzystywany do nagrzania drzwiczek i szyby piekarnika.

Wyświetlacz

Ekran lub panel, który prezentuje informacje i umożliwia interakcję. Może to być LCD, LED, dotykowy ekran czy diody LED, wyświetlające informacje o stanie urządzenia, trybach pracy, ustawieniach, czasie itp. Ułatwia kontrolę i monitorowanie pracy urządzenia.

Liczba pól grzejnych

Liczba pól grzejnych - zależy przede wszystkim od wielkości płyty. Małe płyty (30-40 cm) posiadają zazwyczaj 2 pola i wybierane są jako wyposażenie małych mieszkań i kawalerek. Standardowej wielkości płyta (ok. 50 cm) zawiera 4 pola. Dostępne są również duże płyty (70-80 cm), wyposażone nawet w 6 lub 8 pól, które idealnie sprawdzają się w przypadku dużych rodzin lub w lokalach gastronomisznych.

Sterowanie

Odnosi się do dostępnych mechanizmów i interfejsów, które umożliwiają użytkownikowi kontrolę nad urządzeniem. To, jakie opcje sterowania są dostępne, zależy od konkretnego typu sprzętu. Może to obejmować panel dotykowy, przyciski, pokrętła, pilot zdalnego sterowania, aplikacje mobilne lub nawet sterowanie głosowe.

Zapalarka gazu

Urządzenie elektryczne lub mechaniczne, umożliwiające bezpieczne i wygodne zapalenie palników gazowych. W modelach elektrycznych używana jest iskra elektryczna, a w gazowo-elektrycznych może to być także zapalarka gazowa (pilotowa) lub płomień gazowy.

Pojemność piekarnika

Pojemność piekarnika to parametr wyrażony w litrach. Na rynku dostępne są modele od 23 do 90 litrów. Wybór odpowiedniej pojemności urządzenia jest uzależniony od naszych potrzeb i możliwości mieszkaniowych, gdyż pojemność uzależniona jest od wymiarów piekarnika. Najmniejszą pojemność mają piekarniki kompaktowe o wymiarach 60cm x 45cm: 30-50 litrów, będą one odpowiednie do przygotowania jednej potrawy. Przy większej ilości sprawdzi się piekarnik o pojemności 50-80 litrów.

Liczba funkcji piekarnika

Liczba funkcji piekarnika to jeden z parametrów piekarnika, który jest częścią kuchenki gazowo-elektrycznej. Im więcej funkcji, tym więcej możliwości przygotowania różnych potraw. W zależności od modelu urządzenia, może ono posiadać funkcje podstawowe, takie jak: grzanie górne i dolne, grill lub wiatrak. Nowoczesne piekarniki mają jednak o wiele więcej funkcji, dzięki którym piekarnik daje nam więcej możliwości, np. umożliwia pieczenie na parze.

Grill

Grill to jedna z funkcji pieczenia dostępna w piekarniku kuchenki gazowo - elektrycznej. Jest to standardowa funkcja dostępna w prawie każdej kuchence, która umożliwia grillowanie potraw bez użycia tłuszczu. Możemy nim również uzyskać chrupiącą powierzchnię potrawy, np. chrupiącą skórkę kurczaka lub zapieczony ser na zapiekance. Aby było to możliwe należy umieścić potrawę bezpośrednio pod źródłem ciepła i ustawić odpowiedni tryb w piekarniku.

Wnętrze piekarnika

Przestrzeń, w której przygotowuje się potrawy. Może być wykonane z emaliowanej stali nierdzewnej lub ceramicznej. Wpływa na rozkład ciepła i łatwość czyszczenia. Dodatkowe funkcje, jak oświetlenie czy ruszty, zwiększają użyteczność.

Ochrona przeciwpyłowa

Ochrona przeciwpyłowa to jedna z funkcji dostępnych dla kuchenek gazowo-elektrycznych. Jest to forma zabezpieczenia, która uruchamia się wtedy, gdy palnik zostanie przez przypadek zalany wodą, co zdarza się dość często. Jeśli nastąpi zalanie palnika, zabezpieczenie przeciwpyłowe odcina dopływ gazu. Jest to ważne, w przeciwnym razie może dojść do zatrucia się domowników gazem, który jest bardzo trujący i niebezpieczny.

Szerokość [cm]

Poziomy wymiar danego urządzenia. Dotyczy to głównie urządzeń, które są umieszczane w meblach kuchennych lub łazienkowych, takich jak lodówki, kuchenki, zmywarki czy pralki. Szerokość jest kluczowym parametrem podczas planowania aranżacji pomieszczeń, zwłaszcza kuchni. W przypadku mebli kuchennych standardowe szerokości sprzętu AGD wynoszą zazwyczaj 60 cm lub 90 cm, ale istnieją także modele o innych rozmiarach, dostosowane do różnych potrzeb i układów kuchennych.

Rodzaj piekarnika

Określa sposób jego działania. To mogą być piekarniki konwencjonalne (grzewcze), piekarniki z termoobiegiem (konwekcją), lub piekarniki mikrofalowe (mikrofale z grillami). Wybór zależy od potrzeb kulinarzycznych użytkownika. Konwencjonalne piekarniki oferują tradycyjne pieczenie, z termoobiegiem równomierne podgrzewanie, a mikrofalowe szybkie gotowanie i grillowanie.

Rodzaj prowadnic w piekarniku

Mechanizm, który umożliwia wysuwanie i wkładanie rusztu lub blachy. Mogą to być prowadnice teleskopowe, wysuwane na pełną długość, lub standardowe, na których akcesoria wkłada się ręcznie. Prowadnice teleskopowe ułatwiają obsługę i sprawiają, że dostęp do potraw w piekarniku jest wygodniejszy i bezpieczniejszy. Standardowe prowadnice wymagają wkładania i wyjmowania akcesoriów bez dodatkowego wsparcia.

Konstrukcja

Konstrukcja – parametr kuchenki określający zasadniczy sposób jej budowy oraz rodzaj wykorzystanych w konstrukcji materiałów. Podstawowy podział kuchenek dokonany pod tym względem wyróżnia urządzenia wyposażone w pokrywę szklaną oraz kuchenki, w których zastosowano pokrywy metalowe. Dodatkowymi elementami konstrukcji kuchenki może być wyposażenie urządzenia w wysuwaną szufladę lub w uchylny schowek przeznaczone do przechowywania podstawowych akcesoriów kuchennych.

Funkcje

Funkcje kuchenki elektrycznej - to tryby funkcjonowania kuchenki, które ułatwiają jej użytkowanie. Najpopularniejsze wybory to: grzanie z góry, gdzie grzałka zamontowana jest w górnej części piekarnika; grzanie z dołu, czyli grzałka dolna; grzanie z góry i z dołu, jednoczesne pieczenie z obu stron; grill, intensywne grzanie od góry; termoobieg, obieg powietrza w piekarniku, dzięki czemu potrawa jest ogrzewana z każdej strony; rozmrażanie, pracuje sam wentylator.